Statut

I. Dispoziții generale

Art. 1. Asociația creatorilor din domeniul literaturii, precum și titularii drepturilor conexe din acest domeniu de creație, constituie o organizație non profit, ce se înființează în temeiul Decretului lege nr. 27/1990.

Denumirea prescurtată a societății este ARCCA (Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor).

Art. 2. Asociația se bucură, în limitele reglementărilor statutare și cu respectarea dispozițiilor legale, de deplină autonomie structurală, funcțională și economică.

Art. 3. Sediul social al asociației se află în București, str. Constantin Daniel 14, sector 1; ARCCA poate înființa filiale în țară sau străinătate.

De asemenea, se poate asocia cu persoane juridice române ori străine, cu profil de activitate similar, în vederea promovării realizării sau proteguirii intereselor membrilor săi.

Art. 4. Durata de funcționare a Asociației este nelimitată.

II. Scopurile societății

Art. 5. Asociația urmărește, prin activitatea desfășurată, stimularea și valorificarea proceselor de creație ce interesează domeniul său de activitate în vederea afirmării naționale și internaționale a valorilor culturii românești.

III. Obiective

Art. 6. În vederea realizării scopurilor sale statutare Asociația își asumă următoarele obiective:

  1. susținerea unor proiecte de interes național;
  2. instituirea unor premii de creație și de interpretare în toate domeniile de activitate ale asociației;
  3. promovarea unor acțiuni culturale și artistice în care să fie implicate interese românești peste hotare;
  4. susținerea în cadrul comunităților românești din diaspora și, îndeosebi, a celor aflate în zona romanității orientale, a culturii, limbii materne, tradițiilor, fondului propriu spiritual prin donații de bunuri culturale sau prin angajarea, în exclusivitate sau în participare, a unor proiecte culturale;
  5. sprijinirea financiară a editării unor opere scrise reprezentative pentru nivelul culturii naționale sau prin oare se promovează opțiuni estetice novatoare în arta și cultura românească;
  6. acordarea de burse de specializare în domeniile ce fac obiectul de activitate al asociației;
  7. constituirea unui fond mutual de întrajutorare a membrilor societății în vederea sprijinirii activității de creație;
  8. orice alte acțiuni care se încadrează în linia de conduită morală a societății și care nu contravin scopurilor sale statutare.

IV. Membrii asociației

Art. 7. Poate deveni membru al societății orice creator sau titular de drepturi conexe din domeniul de activitate menționat la. art. l, fără discriminare de naționalitate, limbă, religie, în următoarele condiții:

– să facă o cerere de adeziune, subscriind la dispozițiile și principiile conținute în statut;

– să fie creatorul a cel puțin unei opere literare semnificative ori care să ofere promisiunea unei valoroase dezvoltări creatoare pe viitor a autorului, sau o personalitate culturală, cu rezultate notabile în activitatea de promoție și susținere a culturii românești și universale;

– în cazul titularilor de drepturi conexe, să fie autorul unei interpretări valoroase care sa-i singularizeze creația interpretativă, astfel încât aceasta să poată face obiectul dreptului de protecție a proprietății intelectuale;

– să facă opțiunea, în favoarea Asociației  ARCCA pentru încasarea valorii Categoriilor de timbre prevăzute de legea nr. 35/1994, ca și a oricăror alte drepturi bănești recunoscute organelor de gestiune colectivă. Apartenența la Asociația ARCCA nu exclude posibilitatea afilierii la o altă societate cu profil similar, sub condiția acceptării de către persoana interesată a exclusivității Asociației ARCCA ca organ de gestiune colectivă;

– nu pot fi membri ai asociației persoanele care înainte de decembrie 1989 au săvârșit acte grav ultragiante, din considerente de ordin politic și ideologic, la adresa culturii, istoriei și spiritualității românești.

Art. 8. Primirea de noi membri se face de către Consiliul Director al Asociației.

Art. 9. Calitatea de membru se pierde prin:

– retragere

– deces

– excludere, pentru lipsa manifestă de interes față de scopurile Asociației și pentru refuzul de a participa la activitățile acesteia, sau pentru fapte infamante sau care aduc grave prejudicii morale ori materiale Asociației.

Art. 10. Retragerea trebuie notificată Asociației. Retragerea nu are efecte în ce privește drepturile bănești la care este îndreptățită Asociația, ca organ de gestiune, colectivă, pentru operele de creație sau de interpretare divulgate înainte de data notificării.

Art. 11. Măsura excluderii se ia de către Consiliul Director cu majoritate absolută.

V. Organele de conducere

Art. 12. Organele de conducere ale Asociației sunt:

  1. Adunarea generala a membrilor societari
  2. Consiliul Director

Art. 13. Adunarea Generală este compusă din totalitatea membrilor Asociației. La lucrările adunării generale poate fi invitată orice altă persoană interesată de bunul mers și prestigiul Asociației.

Art. 14. Adunarea Generală se convoacă o dată la doi ani. Ea este statutar constituită prin participarea a cel puțin jumătate plus unu din totalul membrilor săi. În cazul în care nu poate fi realizat acest cvorum, adunarea poate fi reconvocată la un interval de cel puțin 24 de ore, când este considerată ca statutar constituită indiferent de numărul membrilor prezenți.

Art. 15. Atribuțiile Adunării Generale:

  1. alege, cu majoritate simplă, președintele, vicepreședintele și secretarul executiv al Asociației, precum și cenzorul;
  2. examinează, la propunerea Consiliului Director, situația financiară a Asociației și proiectele financiar-economice de viitor;
  3. examinează modul de realizare a programelor de activități perioada de timp scursa de la ultima întrunire și ia în discuție proiectele de programe viitoare;
  4. avizează propunerile de fuziune sau de dizolvare a Asociației care i se supun de către Consiliul Director;
  5. adoptă, la propunerea Consiliului Director, cu majoritate simplă, modificări statutare.

Art. 16. Președintele, vicepreședintele, secretarul executiv precum și cenzorul sunt aleși pe o perioadă de câte 4 ani, mandatul putând fi reînnoit.

Art. 17.  Între sesiuni, președintele și vicepreședintele pot fi suspendați din funcție pentru abateri foarte grave, care aduc atingere activității Asociației.

De asemenea, poate fi suspendat secretarul executiv în cazul în care s-au declanșat împotriva lui cercetări penale pentru fapte cu caracter fraudulos sau pentru neglijențe deosebit de grave în gestionarea și administrarea bunurilor Asociației.

Măsura suspendării se ia cu majoritate de jumătate plus unu din numărul total al membrilor Consiliului Director. Cu aceeași majoritate este aleasă persoana care va îndeplini, cu titlu interimar, atribuțiile celui suspendat din funcție.

Art. 18. Consiliul Director este organul colegial de conducere al Asociației între două sesiuni ale Adunării Generale.

În compunerea sa intră președintele Asociației, vicepreședintele si secretarul executiv.

Art. 19. Consiliul Director se întrunește o dată la două luni, precum și ori de câte ori convocarea sa se impune.

Pentru a fi statutar întrunit este necesară prezența a cel puțin 2 membri.

Hotărârile se iau cu majoritate simplă, afară de cazurile în care prin dispozițiile statutare nu se prevede altfel.

Art. 20. Atribuțiile Consiliului Director:

  1. este informat de către secretarul executiv asupra execuției planurilor financiar contabile, inclusiv a bugetului anual al Asociației;
  2. aprobă proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pe exercițiul anului următor și aprobă defalcarea acestui buget pe subperioade;
  3. la propunerea secretarului executiv aprobă cheltuielile de capital, plasamentele financiare, achiziții și înstrăinări de bunuri imobiliare, acordarea de garanții imobiliare;
  4. ia orice alte măsuri cu caracter financiar-economic necesare bunului mers al Asociației, inclusiv participării în asociațiune de capitaluri;
  5. aprobă, la propunerea secretarului executiv, schema de organizare și funcțiuni a Asociației;
  6. definitivează proiectele de programe anuale și periodice ale Asociației;
  7. aprobă cheltuielile impuse de realizarea scopurilor profesionale, culturale și sociale ale Asociației, cum ar fi: acordarea de premii, burse, subvenții financiare etc.
  8. face propuneri de modificări statutare, care sunt supuse Adunării Generale a membrilor Asociației;
  9. ia măsuri de fuziune sau dizolvare a Asociației, după consultarea Adunării Generale.

Art. 21. Președintele Asociației conduce lucrările Consiliului Director. El reprezintă Asociația în justiție, putând delega însă acest drept altei persoane. Președintele are drept de semnătură în bancă.

Art. 22. Președintele  și vicepreședintele sunt abilitați să analizeze și să asigure, cu precădere, soluționarea problemelor interesând aspectele cu caracter profesional, de proteguire și valorificare a activităților culturale desfășurate de Asociație.

Art. 23. Secretarul executiv realizează conducerea operativă a Asociației. El are drept de semnătură în bancă.

Secretarul executiv asigură coordonarea compartimentelor funcționale, supraveghează și îndrumă întreg personalul salariat al Asociației. Face propuneri de angajare și demitere a personalului salariat.

Secretarul executiv, exercitând cu precădere atribuții manageriale, realizează politica financiară a Asociației, urmărind crearea resurselor materiale și bănești necesare satisfacerii scopurilor acesteia.

VI. Structura de organizare și funcționare

Art. 24. Asociația ARCCA are în compunerea ei Departamentul  de Literatura, istorie si critica literara, traduceri, condus de vicepreședinte;

Asociația mai are în compunerea sa direcția economică-secretariat-contabilitate, în cadrul căreia funcționează un serviciu autonom pentru problemele privind evidența, recoltarea și urmărirea sumelor cuvenite Asociației în temeiul Legii nr. 35/1994, precum și a destinației date acestor venituri.

Art. 25. Consiliul Director va decide care dintre funcțiile exercitate în cadrul compartimentelor de activitate sunt plătite și care este nivelul de remunerație. Se va avea în vedere ca nivelul de salarizare să se coreleze cu nivelul maxim al funcțiilor corespunzătoare din unitățile bugetare.

În raport cu volumul total al veniturilor obținute de Asociație, și după satisfacerea obligațiilor sale statutare, se vor putea acorda remunerații și pentru unele din activitățile care presupun un volum de muncă permanent, cu caracter periodic, din cadrul departamentelor profesionale, de creație, precum și, indemnizații pentru participarea la ședințele Consiliului Director.

VII. Resurse financiare

Art. 26. În vederea realizării mijloacelor de finanțare a obiectivelor sale statutare, Asociația beneficiază de următoarele surse financiare:

– venituri obținute din perceperea timbrului literar;

– donații și legate;

– plasamente de capital;

– alte venituri din activități proprii.

VIII. Control financiar-gestionar

Art. 27. În cadrul Asociației, controlul financiar-gestionar se realizează de către cenzor, potrivit normelor legale în vigoare.

IX. Dizolvarea și lichidarea societății

Art. 28. Consiliul Director, pe baza analizei efectuate și întemeindu-se pe concluziile formulate într-un raport întocmit de comisia de cenzori sau de către o firma de specialitate, poate lua măsură dizolvării Asociației.

La fel va putea proceda și în cazul în care constată ca Asociația nu-și poate aduce la îndeplinire obiectivele statutare.

În oricare din aceste situații Consiliul Director va putea convoca Adunarea Generală, dacă circumstanțele nu obligă la luarea unei decizii rapide, pentru a lua avizul membrilor societari cu privire la oportunitatea și necesitatea actului de dizolvare.

Decizia finală aparține, în oricare dintre situații, Consiliului Director.

După dizolvarea Asociației, va fi declanșată procedura legală de lichidare a patrimoniului acesteia.

X. Dispoziții finale și tranzitorii

Art. 29. Prezentul statut a fost adoptat, în forma sa modificată, astăzi 08.10.2018, în Adunarea Generala.

Art. 30. În termen de 3 luni de la data înregistrării modificărilor Statutului Asociației va fi convocată o Adunare Generală căreia i se va supune spre discuție proiectul de activități și programe al Asociației pe intervalul de timp următor.

 

Lasă un comentariu